Geen producten (0)

Bij tanderosie worden het tandglazuur en/of het wortelcement van de tanden en kiezen opgelost door inwerking van zuren. Dit zijn zuren afkomstig uit dranken (o.a. sport-en frisdranken), etenswaren (o.a. fruit) en/of maagzuur (o.a. veelvuldig overgeven of oprispingen). Mensen die weinig speeksel produceren en een droge mond hebben (xerostomie) hebben vaak ook meer last van erosie. Let op: producten die niet zuur smaken kunnen dit wel zijn!

Glazuur en wortelcement dat is opgelost komt niet meer terug. Glazuur is de buitenlaag van de tand die blootgesteld wordt aan het mondmilieu en vormt als het ware de beschermlaag van de tand. Glazuur is de hardste laag van de tand. Daaronder zit het dentine, ook wel tandbeen genoemd met daarin de zenuw. In het dentine lopen allemaal kleine kanaaltjes naar die naar de zenuw leiden. Daarom kunnen mensen met blootliggend dentine gevoelige tanden krijgen. Ook zie je vaak dat de tanden geler worden. Dit omdat de glazuurlaag dunner wordt of op den duur helemaal verdwijnt waardoor het zachtere en gelere dentine bloot komt te liggen. Tanden en kiezen kunnen ook zover afslijten en oplossen dat de tanden kleiner worden en de beet veranderd.

De meeste mensen hebben geen last van de eerste stadia van erosie. Pas als de erosie vergevorderd is merken de patiënten vaak dat er gevoeligheid optreedt bij het eten en drinken. De tandarts zal tijdens de controles opletten of er geen tekenen van erosie te zien zijn. Is dit wel het geval dan zal deze passende tips geven om ervoor te zorgen dat er niet meer erosie optreedt. Hieronder staan enkele tips die kunnen helpen bij het voorkomen van erosie. Tevens staan er op deze pagina een aantal producten vermeldt die een ondersteunende werking kunnen hebben bij mensen met erosie.

  • Zorg voor een goede mondhygiëne
  • Wacht na het eten en drinken een uur met het poetsen van de tanden
  • Beperk het aantal eet-en drinkmomenten tot 7 momenten per dag (water, koffie/neutrale thee zonder suiker en ongezoete melk mogen de hele dag door gedronken worden)
  • Spoel na het eten en drinken van zure voedingsmiddelen goed na met water of neem een suikervrije kauwgom. Zo wordt het zuur zo snel mogelijk geneutraliseerd
  • Drink indien mogelijk de zure drank door een rietje, zodat deze zo min mogelijk in aanraking komt met de tanden
  • Houd zure producten niet te lang in de mond, maar slik ze zo snel mogelijk door. Des te minder lang kunnen ze inwerken op de tanden
  • Gebruik bij het tandenpoetsen een zachte tandenborstel en poets niet met kracht

Onderstaande producten kunnen ondersteuning bieden bij mensen met erosie. Raadpleeg altijd een tandarts indien u last denkt te hebben van erosie!

Sorteer op:  

Fluor Aid Mondspoelmiddel Fluor Aid Mondspoelmiddel Actieve ingrediënten 0,05%…
€ 5,44
Op voorraad